+36-20-333-6475 info@omniverzum.hu

Az Omniverzum.hu weboldal üzemeltetői  Domokos Erzsébet E.V. (1213 Budapest, Cirmos sétány 1. IV/18) és Steinmüller Csilla Magdolna E.V. (1203 Budapest, János utca 31. 8/51.), együtt Szolgáltatók adatkezelői tájékoztatója alábbiakban olvasható, illetve le is tölthetőek pdf. formátumban a következő linkről:

Adatkezelési tájékoztató

 

Tartalomjegyzék

  1. Az adatkezelési tájékoztató célja
  2. Az adatkezelő adatai

2.1 Adatvédelmi tisztviselő

  1. A kezelt személyes adatok köre

3.1. Online kapcsolatfelvétel során megadandó személyes adatok

3.2. Online jelentkezéshez kapcsolódó adatok

3.3. Hírlevél szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó adatok

3.4. Technikai adatok

3.5. Cookie-k (Sütik)

3.5.1. A sütik feladata

3.5.2. Technikailag elengedhetetlenül szükséges munkamenet (session) sütik

3.5.3. Használatot elősegítő sütik

3.5.4. Teljesítményt biztosító sütik

3.5.6. A sütik használatának elfogadása, engedélyezése nem kötelező

3.6. Tájékoztatás a Vállalkozás honlapján alkalmazott sütikről, illetve a látogatás során létrejövő adatokról

3.6.1. A látogatás során kezelt adatkör

3.6.2. Technikailag elengedhetetlenül szükséges munkamenet (session) sütik

3.6.3. Használatot elősegítő sütik

3.6.4. Teljesítményt biztosító sütik

  1. A kezelt adatok tervezett felhasználása és megőrzési ideje
  2. Az adatkezelés célja, módja és jogalapja

5.1. Általános adatkezelési irányelvek

  1. Az adatok fizikai tárolási helyei
  2. Adattovábbítás, adatfeldolgozás, az adatokat megismerők köre

7.1. Vállalkozásunk IT szolgáltatója

7.2. Postai szolgáltatások, kézbesítés, csomagküldés

7.3. Könyvelés, számlázás

  1. Érintett jogai és jogérvényesítési lehetőségei

8.1. Tájékoztatáshoz való jog

8.2. Helyesbítés joga

8.3. Törléshez való jog

8.4. Az adatkezelés korlátozásához való jog

8.5. Adathordozáshoz való jog

8.6. Tiltakozás joga

8.7. Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, beleértve a profilalkotást

8.8. Visszavonás joga

8.9. Bírósághoz fordulás joga

8.10. Adatvédelmi hatósági eljárás

  1. Egyéb rendelkezések

 

 

 

1. Az adatkezelési tájékoztató célja

 A Domokos Erzsébet e.v., mint Szolgáltató 1” (székhely: 1213 Budapest, Cirmos sétány 1. IV/18, adószám: 66308986-1-43
és Steinmüller Csilla Magdolna e.v., „mint Szolgáltató 2” (székhely: 1203, Budapest János utca 31. 8/51., adószám: 67834781-1-42)
együtt „Szolgáltatók” mint adatkezelők, magukra nézve kötelezőnek ismerik el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tevékenységükkel kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos nemzeti jogszabályokban, valamint az Európai Unió jogi aktusaiban meghatározott elvárásoknak.

 

A Szolgáltatók adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek folyamatosan elérhetők a https://www.omniverzum.hu/adatkezelesi-tajekoztato/ címen.
A Szolgáltatók fenntartják maguknak a jogot jelen tájékoztató bármikori megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő időben értesítik a közönséget.
Amennyiben kérdése lenne jelen közleményünkhöz kapcsolódóan, kérjük, írja meg nekünk, és kollégánk megválaszolja kérdését.
Szolgáltatók elkötelezettek ügyfeleik és partnereik személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartják ügyfeleik információs önrendelkezési jogainak tiszteletben tartását. A Szolgáltatók a személyes adatokat bizalmasan kezelik, és megtesznek minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

Szolgáltatók az alábbiakban ismertetik adatkezelési gyakorlatukat.

 

2. Az adatkezelő adatai

 Amennyiben megkeresné Társaságunkat, az info@omniverzum.hu címen és 06-20-333-6475-ös telefonszámon léphet kapcsolatba az adatkezelővel.

Szolgáltatók minden hozzájuk beérkezett e-mailt az összes személyes adatta együtt az adatközléstől számított legfeljebb 5 év elteltével töröl.

 

Szolgáltató 1:

Név: Domokos Erzsébet E.V.

Székhely:1213 Budapest, Cirmos sétány 1. IV/18.

Telephely: 1132 Budapest, Váci út 4. II/5.

Adószám: 66308986-1-43

Nyilvántartási szám: 33690099

Telefonszám: 06-20-333-6475

E-mail: info@omniverzum.hu

 

Szolgáltató 2:

Neve: Steinmüller Csilla Magdolna e.v.

Székhely: 1203 Budapest, János utca 31. 8 em. 51 ajtó

Telephely: 1132 Budapest, Váci út 4. II/5.

Adószám: 67834781-1-42

Nyilvántartási Szám: 50829929

Telefonszám: +3620/397-3930

E-mail: info@omniverzum.hu

 

2.1 Adatvédelmi tisztviselő

Név: Domokos Erzsébet

Telefonszám: 06-20-333-6475

 

3. A kezelt személyes adatok köre

 

3.1. Online kapcsolatfelvétel során megadandó személyes adatok

Szolgáltatók honlapján lehetőség van kapcsolatfelvételre űrlap segítségével. Ezen űrlap kötelező adatokat kérő mezői:

– Név

– E-mail cím

– Telefonszám

Ezen mezők kitöltése kötelező, mert ezek segítségével tudjuk megválaszolni a felmerült kérdéseket, illetve a kapcsolatot tartani az érdeklődővel. A személyes adatokat tartalmazó levelet a folyamat végeztével, de legkésőbb az adatközléstől számított 5 év elteltével töröljük.

 

3.2. Online jelentkezéshez kapcsolódó adatok

Szolgáltatók honlapján lehetőség van a meghirdetett Szolgáltatásokra online űrlap segítségével jelentkezni. Amennyiben a Megrendelő/Regisztráló/Jelentkező online Jelentkezési űrlapon adja le jelentkezését, úgy az alábbi az alábbi személyes adatokat kérjük vagy kérhetjük el:

 Kötelező mezők:

– E-mail cím (a kapcsolattartáshoz)

– Teljes név (a kapcsolattartáshoz)

– Telefonszám (a kapcsolattartáshoz)

– Születési dátum (Felnőttképzési szerződéshez szükséges adat)

– Számlázási név és cím (a részvételi díjhoz kapcsolódó számla kiállításához)

– Állandó lakcím (Felnőttképzési szerződéshez szükséges adat)

 Nem kötelező, de a részvételt és a szolgáltatás nyújtását megkönnyítő mezők:

– Megjegyzés

 A személyes adatokat tartalmazó levelet és jelentkezési lapokat a Szolgáltatás elindulásakor, de legkésőbb az adatközléstől számított 5 év elteltével töröljük. Ezeket harmadik személynek nem szolgáltatjuk ki.

 

3.3. Hírlevél szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó adatok

Szolgáltatók honlapján lehetőség van Hírlevél szolgáltatásra történő regisztrálásra. A regisztráló természetes személy az erre vonatkozó négyzet bejelölésével adhatja meg hozzájárulást személyes adatai kezeléséhez. Ezen adatokat Szolgáltatók a regisztrált személlyel való kapcsolattartásra használják. A feliratkozással a regisztráló hozzájárulását adja, hogy Szolgáltatók a részére cikkeket, írásokat, ajánlatokat és hirdetéseket küldjenek, melyek Szolgáltatók tevékenységéről vagy ehhez kapcsolódó tartalommal bír.

 A hírlevéről az érintett a hírlevél „Leiratkozás” alkalmazásának használatával, vagy írásban, vagy e-mailben tett nyilatkozattal bármikor leiratkozhat, amely a hozzájárulás visszavonását jelenti. Ilyen esetben a leiratkozó minden adatát haladéktalanul töröljük.

  A kezelt személyes adatok köre:

– Név, Keresztnév

– E-mail cím

 A személyes adatok kezelésének célja:

  1. Hírlevél küldése a Szolgáltatók termékei, szolgáltatásai tárgyában
  2. Reklámanyag küldése
  3. Direkt marketing célú tevékenység

 A személyes adatok tárolásának időtartama: a hírlevél-szolgáltatás fennállásáig, vagy az érintett hozzájárulása visszavonásáig (törlési kérelméig).

 

3.4. Technikai adatok

A Szolgáltatók a személyes adatok kezeléséhez a szolgáltatás nyújtása során alkalmazott informatikai eszközöket úgy választják meg és üzemeltetik, hogy a kezelt adat:

– az arra feljogosítottak számára hozzáférhető (rendelkezésre állás);

– hitelessége és hitelesítése biztosított (adatkezelés hitelessége);

– változatlansága igazolható (adatintegritás);

– a jogosulatlan hozzáférés ellen védett (adat bizalmassága) legyen.

A Szolgáltatók az adatokat megfelelő intézkedésekkel védik a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés ellen.

A Szolgáltatók olyan műszaki, szervezési és szervezeti intézkedésekkel gondoskodnak az adatkezelés biztonságának védelméről, amely az adatkezeléssel kapcsolatban jelentkező kockázatoknak megfelelő védelmi szintet nyújt.

A Szolgáltatók az adatkezelés során megőrzik

– a titkosságot: megvédik az információt, hogy csak az férhessen hozzá, aki erre jogosult;

– a sértetlenséget: megvédik az információnak és a feldolgozás módszerének a pontosságát és teljességét;

– a rendelkezésre állást: gondoskodnak arról, hogy amikor a jogosult használónak szüksége van rá, valóban hozzá tudjon férni a kívánt információhoz, és rendelkezésre álljanak az ezzel kapcsolatos eszközök.

 

3.5. Cookie-k (Sütik)

 3.5.1. A sütik feladata

– információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről;

– megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek pl. online tranzakciók igénybevételekor, így nem kell újra begépelni őket;

– megkönnyítik a weboldal használatát;

– minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

A testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő Szolgáltatóknak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

 

3.5.2. Technikailag elengedhetetlenül szükséges munkamenet (session) sütik

Amelyek nélkül az oldal egyszerűen nem működne funkcionálisan, ezek a felhasználó azonosításához, pl. annak kezeléséhez szükséges, hogy belépett-e, mit tett a kosárba, stb. Ez jellemzően egy session-id letárolása, a többi adat a szerveren kerül tárolásra, ami így biztonságosabb. Van biztonsági vonatkozása, ha a session süti értéke nem jól van generálva, akkor session-hijacking támadás veszélye fennáll, ezért feltétlenül szükséges, hogy megfelelően legyenek ezek az értékek generálva. Más terminológiák session cookie-nak hívnak minden sütit, amik a böngészőből való kilépéskor törlődnek (egy session egy böngészőhasználat az elindítástól a kilépésig).

 

3.5.3. Használatot elősegítő sütik

Így azokat a sütiket szokták nevezni, amelyek megjegyzik a felhasználó választásait, például milyen formában szeretné a felhasználó az oldalt látni. Ezek a fajta sütik lényegében a sütiben tárolt beállítási adatokat jelentik.

 

3.5.4. Teljesítményt biztosító sütik

Bár nem sok közük van a “teljesítmény”-hez, általában így nevezik azokat a sütiket, amelyek információkat gyűjtenek a felhasználónak a meglátogatott weboldalon belüli viselkedéséről, eltöltött idejéről, kattintásairól. Ezek jellemzően harmadik fél alkalmazásai (pl. Google Analytics, AdWords, vagy Yandex.ru sütik). Ezek a látogatóról profilalkotás készítésére alkalmasak.

 A Google Analytics sütikről itt tájékozódhat:

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage

A Google AdWords sütikről itt tájékozódhat:

https://support.google.com/adwords/answer/2407785?hl=hu

 

3.5.6. A sütik használatának elfogadása, engedélyezése nem kötelező

Visszaállíthatja böngészője beállításait, hogy az utasítsa el az összes cookie-t, vagy hogy jelezze, ha a rendszer éppen egy cookie-t küld. A legtöbb böngésző ugyan alapértelmezettként automatikusan elfogadja a sütiket, de ezek általában megváltoztathatóak annak érdekében, hogy megakadályozható legyen az automatikus elfogadás, és minden alkalommal felajánlja a választás lehetőségét.

 A legnépszerűbb böngészők süti beállításairól az alábbi linkeken tájékozódhat

  • Google Chrome: https://support.google.com/accounts/answer/61416?hl=hu
  • Firefox: https://support.mozilla.org/hu/kb/sutik-engedelyezese-es-tiltasa-amit-weboldak-haszn
  • Microsoft Internet Explorer 11: http://windows.microsoft.com/hu-hu/internet-explorer/delete-manage-cookies#ie=ie-11
  • Microsoft Internet Explorer 10: http://windows.microsoft.com/hu-hu/internet-explorer/delete-manage-cookies#ie=ie-10-win-7
  • Microsoft Internet Explorer 9: http://windows.microsoft.com/hu-hu/internet-explorer/delete-manage-cookies#ie=ie-9
  • Microsoft Internet Explorer 8: http://windows.microsoft.com/hu-hu/internet-explorer/delete-manage-cookies#ie=ie-8
  • Microsoft Edge: http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows-10/edge-privacy-faq
  • Safari: https://support.apple.com/hu-hu/HT201265

Mindezek mellett azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy előfordulhat, hogy bizonyos webhelyfunkciók vagy – szolgáltatások nem fognak megfelelően működni cookie-k nélkül.

 

3.6. Tájékoztatás a Vállalkozás honlapján alkalmazott sütikről, illetve a látogatás során létrejövő adatokról

A Vállalkozás nem alkalmaz egyéb cookie-t, mint amit az oldal működtetése és egy általános látogatói statisztika megkíván.

3.6.1. A látogatás során kezelt adatkör

Vállalkozásunk honlapjai a weboldal használata során a látogatóról, illetve az általa böngészésre használt eszközről az alábbi adatokat rögzítheti és kezelheti:

  • a látogató által használt IP cím,
  • a böngésző típusa,
  • a böngészésre használt eszköz operációs rendszerének jellemzői (beállított nyelv),
  • látogatás időpontja, és helye
  • a meglátogatott (al)oldal, funkció vagy szolgáltatás.
  • kattintás.

 

3.6.2. Technikailag elengedhetetlenül szükséges munkamenet (session) sütik

Az adatkezelés célja: a honlap megfelelő működésének biztosítása. Ezek a sütik ahhoz szükségesek, hogy a látogatók böngészhessék a weboldalt, zökkenőmentesen és teljes körűen használhassák annak funkcióit, a weboldalon keresztül elérhető szolgáltatásokat, így – többek között- különösen a látogató által az adott oldalakon végzett műveletek megjegyzését vagy a bejelentkezett felhasználó azonosítását egy látogatás során. Ezen sütik adatkezelésének időtartama kizárólag a látogató aktuális látogatására vonatkozik, a munkamenet végeztével, illetve a böngésző bezárásával a sütik e fajtája automatikusan törlődik a számítógépéről.

 Ezen adatkezelés jogalapja az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdése, amely szerint a Szolgáltatók a szolgáltatás nyújtása céljából kezelhetik azon személyes adatokat, amelyek a szolgáltatás nyújtásához technikailag elengedhetetlenül szükségesek. A Szolgáltatóknak az egyéb feltételek azonossága esetén úgy kell megválasztania és minden esetben oly módon kell üzemeltetnie az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás nyújtása során alkalmazott eszközöket, hogy személyes adatok kezelésére csak akkor kerüljön sor, ha ez a szolgáltatás nyújtásához és az e törvényben meghatározott egyéb célok teljesüléséhez feltétlenül szükséges, azonban ebben az esetben is csak a szükséges mértékben és ideig.

 

3.6.3. Használatot elősegítő sütik

Ezek megjegyzik a felhasználó választásait, például milyen formában szeretné a felhasználó az oldalt látni. Ezek a fajta sütik lényegében a sütiben tárolt beállítási adatokat jelentik.

Az adatkezelés jogalapja a látogató hozzájárulása.

Az adatkezelés célja: A szolgáltatás hatékonyságának növelése, felhasználói élmény növelése, a honlap használatának kényelmesebbé tétele.

Ez az adat inkább a felhasználó gépén van, a weboldal csak hozzáfér és felismer(het)i általa a látogatót.

 

3.6.4. Teljesítményt biztosító sütik

Információkat gyűjtenek a felhasználónak a meglátogatott weboldalon belüli viselkedéséről, eltöltött idejéről, kattintásairól. Ezek jellemzően harmadik fél alkalmazásai (pl. Google Analytics, AdWords).

Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása.

Az adatkezelés célja: a honlap elemzése, reklámajánlatok küldése.

 

4. A kezelt adatok tervezett felhasználása és megőrzési ideje

A Szolgáltatók által elkért és kezelt adatokat a leiratkozást, vagy csak szolgáltatás megrendelése esetén a megrendelt szolgáltatás teljesítését követő legfeljebb 5 évet követően töröljük rendszereinkből.

 

5. Az adatkezelés célja, módja és jogalapja

 

5.1. Általános adatkezelési irányelvek

 Szolgáltatók tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, illetve törvényi felhatalmazáson alapulnak. Az önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az érintettek e hozzájárulásukat az adatkezelés bármely szakában visszavonhatják.

Bizonyos esetekben a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük ügyfeleinket.

Felhívjuk a Szolgáltatók részére adatközlők figyelmét, hogy amennyiben nem saját személyes adataikat adják meg, az adatközlő kötelessége az érintett hozzájárulásának beszerzése.

Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

– 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról (Infotv.);

– Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

– 2013. évi V. törvény – a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

– 2000. évi C. törvény – a számvitelről (Számv. tv.);

– 2017. évi LIII. törvény – a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról (Pmt.);

– 2013. évi CCXXXVII. törvény – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról (Hpt.).

 

6. Az adatok fizikai tárolási helyei

 Személyes adatai (vagyis azok az adatok, amelyek az Ön személyével kapcsolatba hozhatók) a következő módon kerülhetnek a kezelésünkbe: egyfelől az internetes kapcsolat fenntartásával összefüggésben az Ön által használt számítógéppel, böngészőprogrammal, internetes címmel, a látogatott oldalakkal kapcsolatos technikai adatok automatikusan képződnek számítógépes rendszerünkben, másfelől Ön is megadhatja nevét, elérhetőségét vagy más adatait, ha a honlap használata során személyes kapcsolatba kíván lépni velünk.

A rendszer működtetése során technikailag rögzítésre kerülő adatok: az érintett bejelentkező számítógépének azon adatai, melyek a használat során generálódnak és melyeket a Szolgáltatók rendszere a technikai folyamatok automatikus eredményeként rögzít. Az automatikusan rögzítésre kerülő adatot a rendszer az érintett külön nyilatkozata vagy cselekménye nélkül a belépéskor, illetve kilépéskor automatikusan naplózza. Ezen adat egyéb személyes felhasználói adatokkal – törvény által kötelezővé tett esetek kivételével – össze nem kapcsolható. Az adathoz kizárólag Szolgáltatók férnek hozzá.

 

7. Adattovábbítás, adatfeldolgozás, az adatokat megismerők köre

 

7.1. Vállalkozásunk IT szolgáltatója

Vállalkozásunk a honlapja fenntartásához és kezeléséhez adatfeldolgozót vesz igénybe, aki az IT szolgáltatásokat (tárhelyszolgáltatás) biztosítja, és ennek keretében – a vele fennálló szerződésünk tartamáig – kezeli a honlapon megadott személyes adatokat, az általa végzett művelet a személyes adatok tárolása a szerveren.

Ezen adatfeldolgozó megnevezése a következő:

Cégnév: Rackforest Kft.

Székhely: 1132 Budapest,Victor Hugo u. 18-22.

Kapcsolatfelvétel: https://rackforest.com/kapcsolat/

Honlap: www.rackforest.com

 

7.2. Postai szolgáltatások, kézbesítés, csomagküldés

Ezen adatfeldolgozók a vállalkozástól megkapják a megrendelt termék kézbesítéséhez szükséges személyes adatokat (érintett neve, címe, telefonszáma), és ennek felhasználásával kiszállítja a terméket.

Ezen szolgáltató:

Név: MPL, Magyar Posta Zrt.

Cím: 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6.

Tevékenység: postai szolgáltatás

 

7.3. Könyvelés, számlázás

Vállalkozó a számlák elkészítéséhez internetes számlázó programot használ.

Ezen szolgáltató:

Honlap: www.szamlazz.hu

Cégnév: KBOSS.hu Kft.

Cím: 1031 Budapest, Záhony utca 7/C.

 

a vállalkozástól megkapja a számlákat a könyvelési feladatokhoz alább megjelölt adatfeldolgozó, és ennek felhasználásával elvégzi a könyvelési feladatokat, bevallásokat.

Ezen adatfeldolgozó:

Név: Credit 2002 Bt.

Cím: 1225 Budapest, Zambelli u. 15.

Tevékenység: könyvelés, forgalmazó             

 

8. Érintett jogai és jogérvényesítési lehetőségei

 Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve – a kötelező adatkezelések kivételével – törlését, visszavonását, élhet adathordozási-, és tiltakozási jogával az adat felvételénél jelzett módon, illetve az adatkezelő fenti elérhetőségein.

 

8.1. Tájékoztatáshoz való jog

A Szolgáltatók megfelelő intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy az érintettek részére a személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjanak: az adatkezelés céljai; az érintett személyes adatok kategóriái; azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket; a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama; a helyesbítés, törlés vagy adatkezelés korlátozásának és a tiltakozás joga; a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga; az adatforrásokra vonatkozó információ; az automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint az alkalmazott logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel jár. Az adatkezelő a kérelem benyújtásától számított legfeljebb egy hónapon belül adja meg a tájékoztatást.

 

8.2. Helyesbítés joga

Az érintett kérheti a Szolgáltatók által kezelt, rá vonatkozó pontatlan személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 

8.3. Törléshez való jog

Az érintett az alábbi indokok valamelyikének fennállása esetén jogosult arra, hogy kérésére Szolgáltatók indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat:

– személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;

– az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;

– az érintett tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre;

– a személyes adatokat jogellenesen kezelték;

– a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;

– a személyes adatok gyűjtésére információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.

Az adatok törlése nem kezdeményezhető, ha az adatkezelés szükséges: a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából; a személyes adatok kezelését előíró, az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából; a népegészség-ügy területét érintő, vagy archiválási, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, közérdek alapján; vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

 

8.4. Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az érintett kérésére Szolgáltatók korlátozzák az adatkezelést, ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül:

– az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, a személyes adatok pontosságának ellenőrzését;

– az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;

– az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy

– az érintett tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, a személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

 

8.5. Adathordozáshoz való jog

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, és ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa.

 

8.6. Tiltakozás joga

Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges adatkezelés, vagy az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges kezelése ellen, ideértve az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotást is. Tiltakozás esetén az adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha azt olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

 

8.7. Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, beleértve a profilalkotást

Az érintett jogosult arra, hogy ne terjedjen ki rá az olyan, kizárólag automatizált adatkezelésen – ideértve a profilalkotást is – alapuló döntés hatálya, amely rá nézve joghatással járna vagy őt hasonlóképpen jelentős mértékben érintené.

 

8.8. Visszavonás joga

Az érintett jogosult arra, hogy hozzájárulását bármikor visszavonja.

 

8.9. Bírósághoz fordulás joga

Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

8.10. Adatvédelmi hatósági eljárás

Panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni:

Név: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.

Levelezési cím: 1530 Budapest, Pf.: 5.

Telefon: 0613911400

Fax: 0613911410

E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

Honlap: http://www.naih.hu

 

9. Egyéb rendelkezések

E tájékoztatóban fel nem sorolt adatkezelésekről az adat felvételekor adunk tájékoztatást.

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a bíróság, az ügyész, a nyomozó hatóság, a szabálysértési hatóság, a közigazgatási hatóság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank, illetőleg jogszabály felhatalmazása alapján más szervek tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett megkereshetik az adatkezelőt.

A Szolgáltatók a hatóságok részére – amennyiben a hatóság a pontos célt és az adatok körét megjelölte – személyes adatot csak annyit és olyan mértékben adnak ki, amely a megkeresés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges.

 

 

A tájékoztató frissítve: Budapest, 2020. 01. 10.

Shares
Shares